اگر زمان خرید تلویزیون جدیدتان فرا رسیده حتما در هنگام انتخاب با سیلی از اصطلاحات و نامهای مختلف روبرو خواهید شد که ممکن است باعث سردرگم شدن شما شوند. تا چند وقت پیش مهم ترین مبحثی که در رابطه با پیشرفت تلویزیون ها می شنیدیم میزان رزولوشن آن ها بود اما اخیرا فناوری های جدیدی به ویژگی های حائز اهمیت تلویزیون ها اضافه شده که بد نیست قبل از خرید کمی بیش تر در مورد آن ها بدانیم.
رزولوشن 4K
پیکسل ها واحدهای ریزی هستند که درهر لحظه از زمان نمایش هر کدام دارای رنگی خاص هستند و درکنار هم قرار گرفتن مجموعه ای از پیکسل های رنگی تصویری را ایجاد می نماید. تعداد پیکسل های یک نمایشگر، رزولوشن آن را تعیین می نماید. SD، HD یا 4K تفاوتشان در تعداد پیکسل هایشان است.
یک تلویزیون تمام HD دارای رزولوشن 1080p بوده و در آن 1920 پیکسل افقی در 1080 پیکسل عمودی کنار یکدیگر قرار گرفته اند. در تلویزیون های 4K یا UHD یا Ultra High Definition، 3840 پیکسل افقی و 2160 پیکسل در ردیف های عمودی به کار رفته است. بیشتر به این سبب اسم نمایشگرها را 4K گذاشته اند که کیفیت تصویر آن چهار برابر بیشتر از تلویزیون های تمام HD است.
وقتی از حالت استاندارد به اچ دی آمدیم، تصاویر کیفیت بهتری پیدا کردند، بنابراین استفاده از کیفیت تصویر برای تبلیغ تلویزیون کار راحتی است. اما همه چیز به همین سادگی که فروشندگان می گویند نیست. تلویزیون UHD نیاز به محتوای 4K دارد اما این محتوا هنوز به میزان کافی تولید نمی شود. علاوه بر این حتی اگر محتوای 4K در اختیار داشته باشیم چشم انسان در حالت عادی قادر نیست 4K را کاملا تشخیص دهد، مگر آنکه بخواهید تلویزیونی با ابعاد بزرگ داشته باشید یا بسیار نزدیک به آن بنشینید (در فاصله 1.5 متری از تلویزیونی 84 اینچی یا در فاصله کمتر از نیم متر از تلویزیون 42 تا 50 اینچی).
با این حال اگر درحال خرید یک تلویزیون جدید هستید بهتر است حتما تلویزیونی با کیفیت UHD خریداری نمایید چرا که کمپانی های تولید کننده این محصول برای کاهش قیمت تلویزیون های 1080p تمام معیارهایی که یک نمایشگر را عالی می کنند، مثل نسبت کنتراست بالاتر، تصاویر نرم تر و رنگ های بهتر را از پنل های p1080 حذف کرده و درعوض همه این ویژگی ها را در تلویزیون های 4K گنجانده اند.
HDR، فناوری که ارزش هزینه بیشتر را دارد
در کنار رزولوشن تلویزیون مسئله دیگری که در هنگام خرید باید درگیر آن شویدHDR یا High Dynamic Range است. تقریباً تمام تلویزیونهای HDR عملکردی بهتر از تلویزیونهای 1080p یا 4K معمول داشته و این فناوری یکی از مهمترین ویژگیهایی است که پرداخت پول بیشتر بابت آن ارزشش را دارد.
در تعریف HDR مسئله مورد توجه “نسبت کنتراست” یعنی تفاوت بین روشن ترین تا تیره ترین رنگ، می باشد که هر چه این بازه عظیم تر باشد، کیفیت رنگ های مشاهده شده بهتر خواهد بود. HDR قرار است این نسبت را شدیدا افزایش دهد. درتلویزیونهای معمولی اگر بخواهیم از رنگ مشکی به سفید برویم 10 سایه مختلف خاکستری را مشاهده میکنیم، اما در تلویزیونهای HDR این میزان 1000 درجه مختلف از رنگ خاکستری است. به عبات دیگر HDR رنگهای روشن را واضحتر از همیشه نشان میدهد و قسمتهای تاریک را کاملا تیره نگه میدارد و رنگهای دیگر را نیز با غنای بیشتری ارائه میدهد. بنابراین اگر شما تصویر یک ستاره را در شب با این تلویزیون ببینید، آن را کاملا نقطه ای روشن در دل تاریکی مشاهده خواهید نمود.
WCG (وسعت رنگ گسترده)
در کنار HDR ویژگی های دیگری نظیر وسعت رنگ گسترده WCG می آید که سبب تولید رنگ های بسیار طبیعی و زنده می شود. وسعت رنگ یک تلویزیون، تمام رنگ هایی است که احتمالا برای آن قرار داده شده است که پایه آن سه رنگ اصلی سبز و آبی و قرمز است و با گسترش و ترکیب این ها ، رنگ های بیشتری ایجاد می شود. گسترش وسعت رنگ به تلویزیون شما اجازه می دهد رنگ های بیشتری را نشان دهد .
با HDR و WCG در واقع آنچه از دریچه تلویزیون می بینید بسیار به آنچه که واقعا هست نزدیک تر بوده و تصاویر زیباتر می شوند. رنگ ها از رو رفته نیستند و اجسام درست همانطور که در دنیای واقعی و با چشم می توان دید حقیقی به نظر می رسند. همه چیز عمقی قابل تصور دارد و می توان تصویر را به معنای واقعی حس کرد.
Dolby Vision
دو استاندارد متفاوت برای HDR وجود دارد که درنظر گرفتن آن ها نیزدر خرید تلویزیون های گران تر مسئله مهمی خواهد بود. HDR10 استاندارد معمول بوده و اگر فروشنده ای بگوید تلویزیون از فناوری HDR پشتیبانی می کند منظور همان HDR10 است اما Dolby Vision استاندارد اختصاصی است که تولیدکنندگان در ازای استفاده از آن باید هزینه ای پرداخت نمایند در نتیجه قیمت تلویزیون های Dolby Vision بیشتر خواهد بود. Dolby Vision دارای عمق رنگ 12 بیت و HDR10 دارای عمق رنگ 10 بیتی است. به این معنی که Dolby Vision می تواند از 68 میلیارد رنگ استفاده کند وHDR10 تنها اندکی بیش از 1 میلیارد رنگ در اختیار دارد. تلویزیونهای معمولی بی بهره ازHDR فعلی در بهترین حالت توانایی نمایش تنها 16 میلیون رنگ را دارند.
Quantom dots (کوانتوم داتس)
کوانتوم داتس صحت رنگها و میزان اشباع آنها را به طرز قابل توجهی ارتقاء داده و رنگهای موجود را به صورت زنده تر نشان می دهد. تلویزیونهای الایدی با تکنولوژی کوانتوم داتس از نظر کیفیت، بیش از پیش به پلاسما و تلویزیونهای OLED نزدیک شدهاند. در شرایطی که گفته میشود فناوری Quantom dots چندان هم گران نیست، ولی تولیدکنندگان تلویزیون تاکنون از این فناوری فقط در مدلهای پیشرفته و گران قیمت خود استفاده کردهاند.
بنابراین هنگام خرید باید توجه کنید که هر تلویزیون 4K ارزش خرید ندارد و بهترین تلویزیون های موجود در بازار فعلا 4K HDR ها هستند اما باید بدانید HDR فیلمها و سریالهای قدیمی شما را با معجزهای به نسخههای بهتر و باکیفیتتر بدل نخواهد کرد؛ برای استفاده از آن باید فیلمهای مطابق این استاندارد در اختیار داشته باشید. از بین تلویزیون های HDR مدل های دارای Dolby Vision و Quantom dots تصاویر بهتری را ارائه می دهند اما این مدل ها فناوری های مذکور را با قیمتی ارزان در اختیار شما نمیگذارند و برای خریدشان باید هزینه بیشتری پرداخت نمایید.
در هر حال HDR تکنولوژی مهمی است که به این زودیها عمر آن به پایان نخواهد رسید و آینده سینمای خانگی است. پس اگر الآن باید تلویزیون خریداری کنید، چیزی بخرید که در آینده هم کاربرد خودش را داشته باشد و بتوانید از بهترین فنّاوریها لذت ببرید.